Mi a TPM?

A TPM (Total Productive Maintenance) egy japán filozófia, a termelési képességek növelésének, teljes körű kiaknázásának eszköze.

Azért filozófia, mert nem csupán egy eszköz, melyet le lehet másolni, és adaptálás után üzemeltetni.
Ez egy gondolkodásmód, mely át kell, hogy hassa a teljes szervezetet legfelsőbb szinttől indulva az operátorokig. Ebben is, mint annyi másban a szervezetnek team-ként kell gondolkozni, team-ként kell akarni a változást.

A TPM, mint lehetőség, egy hosszú fejlődés eredménye, aminek során a gyártó üzem nem a kiesések mielőbbi elhárítására, hanem azok elkerülésére koncentrál, azaz a berendezésekhez kötődő veszteségeket veszi célba. Ezek a veszteségek:

  1. Géphibák
  2. Átállások veszteségei
  3. Rövid megállások
  4. Sebesség csökkenés
  5. Selejt és újragyártás
  6. Indulási veszteség és yield

OEEMérési módszerként az un. OEE (Overall Equipment Effectiveness)-t használják. Ennek lényege, hogy a gépek rendelkezési idejét a teljesítményét és a gyártott termékek minőségét mérik úgy, hogy a fent felsorolt veszteségeket levonják az adott elméleti értékekből, majd a három önállóan is értelmezhető mutatót összeszorozzák.

Több vállalatnál mérik ezen mutatókat önállóan, de OEE érték gyakorlatilag a teljes gépre vonatkozó állapotot mutathatja. Természetesen nem szabad háttér információk nélkül, pusztán az OEE alapján összehasonlítani termelő üzemeket, de a belső összehasonlításokra és trendelemzésekre mindenképpen hasznos.

Untitled Drawing

Ez alapján válik érthetővé a japán management tanulmányokban gyakran alkalmazott „házikó” elmélet. A házikó alapja, amire az egész szemlélet felépíthető a megfelelő vállalati kultúra, ahol a szervezet minden tagja elkötelezett a TPM bevezetés mellett. Emellett természetesen alapvető követelmény, hogy megfelelő rend és fegyelmezettség legyen a szervezetben.

Erre az alapra építhetőek a pillérek, amelyek valójában teamek, azaz emberek. Az alábbi ábrán a kialakított teamek feladatai láthatóak. Ezekre helyezhető a tető, esetünkben a TPM.

A veszteségek elkerüléséhez elengedhetetlenül szükséges ezen teamek, emberek elkötelezett munkája. Így merülhetnek fel olyan fejlesztési ötletek, melyek direktben szolgálhatják a megbízhatóbb gyártást, vagy közvetve segítenek a hibák felismerésében.

Comments are closed.

Post Navigation